Ce este Terapia CranioSacrală?
Terapia cranio-sacrala este o terapie fiziologică, ce îşi are rădăcinile în osteopatie, şi a fost descoperită în 1874 de doctor Andrew Taylor Still. După dr. Still, fluxul liber a lichidelor din ţesuturi – sângele, limfa, lichidele dintre celule – constituie esenţa sănătăţii. Tehnica craniosacrala a fost dezvoltată mai departe între anii 193O-194O de dr. Sutherland, discipol al dr Still. El a dovedit medical că lichidul cerebrospinal – care irigă creierul şi măduva – produs de măduva, are un puls ritmic.
Terapia CranioSacrală este o metodă de evaluare şi restabilire a ritmului craniosacral, fapt care duce la ameliorarea şi refacerea funcţiilor normale ale organismului.
Terapia craniosacrală stimulează propriile mecanisme de autoreglare şi auto-vindecare ale organismului.
Eliberarea SomatoEmotională este o tehnică, care permite atât eliberări ale restricţiilor de la nivel fizic, cât şi eliberări semnificative ale componetelor emoţionale.
Terapia CranioSacrala este de asemenea, un instrument puternic pentru vindecarea corpului emoţional şi a reducerii stresului întrucât terapeutul este în acelaşi timp un foarte bun psiholog.
Odată ce incepe eliberarea SomatoEmoţională, activitatea sistemului craniosacral se opreşte brusc.
Căror probleme de sănătate i se adresează Terapia CranioSacrală?
- Migrene şi dureri de cap
- Dureri cronice cervicala şi lombare
- Dereglarea funcţiilor de coordonare motorie
- Colici
- Autism
- Disfuncţii ale Sistemului Nervos Central
- Probleme ortopedice
- Scolioză
- Traumatisme ale creierului şi maduvei spinarii
- Boli ale copilăriei
- Disfuncţii de învăţare
- Oboseală cronică
- Probleme emoţionale
- Stări depresive
- Stres şi tensiuni nervoase
- Disfuncţii şi afecţiuni ale ţesutului conjunctiv
- Disfuncţii ale articulaţiei temporo-mandibulare
- Disfuncţii neuro-imuno-endocrine
- Stari posttrumatice, pre şi post operatorii
Obiectivul principal al specialistului în terapia craniosacrală este evaluarea, reglarea şi reechilibrarea (stânga-dreapta) a ritmului craniosacral prin eliminarea restricţiilor.
Rezultatele cercetărilor definesc următoarele aspecte: ritmul craniosacral este determinat de producţia şi reabsorbţia lichidului cefalorahidian din interiorul membranei dura mater.
Când se produce lichidul, presiunea creşte şi se produce o uşoară expandare a structurilor sistemului craniosacral; când producţia scade, scade şi presiunea şi atunci se produce o compresie a structurilor.
Apariţia limitări de mobilitate a oaselor craniene sau restricţiile la nivelul membranelor care asigură circuitul lichidului cefalorahidian, duce la dereglarea ritmului craniosacral şi la apariţia unor disfuncţii în organism şi în special în sistemul nervos central (SNC).
Cine poate benificia de această terapie?
Terapia CranioSacrală se adresează atât persoanelor cu probleme de sănătate cât şi personelor care sunt sănătoase care vor să-şi păstreze un tonus de viaţă normal, să facă faţă stresului zilnic mai uşor. Este recomandată tuturor gruprlor de vârstă de la nou născuţi, la persoane de vârsta a treia.
Tratamentul aplicat copiilor şi îi special la nou născut este extrem de eficace şi important, atât din punct de vedere fizic, dar şi la nivel emoţional.
La bebeluşi, terapia e utilă în:
-colici, tulburări de somn, probleme de creştere, constipaţie, sindromul down, dificultăţi de învăţare, autism.
La gravide,terapia ajuta la :
– restaurarea funcţiei sistemului endocrin ( în acest caz, glandele pituitară, suprarenale şi ovariene), refacerea echilibrului hormonal, ajută la ameliorarea depresiei post-partum, restaurează funcţiile pelviene normale, ameliorează problemele spatelui
Poate o astfel de terapie merge în paralel cu un tratament medical?
Terapia CranioSacrală nu interacţionează în mod negativ cu nici un fel de de altă formă de terapie sau medicaţie, este o terapie fără risc sau efecte secundare. Terapeutul nu va diagnostica şi nici nu va prescrie medicamente.
De câte şedinţe am nevoie pentru a mă simţi bine?
Pentru faptul că suntem unici, şi numărul de tratamente diferă. Sunt persoane care au nevoie doar de o şedinţă pentru a se simţi bine, sunt altele care au nevoie de 3-5, şi altele care ar avea nevoie chiar de tratamente intensive şi eventual ar beneficia de terapie cu mai multi terapeuţi. Totul depinde de felul în care corpul fiecărui individ reacţionează şi recepţionează efectele tratamentelor.
De ce sa urmez o asemenea terapie?
Terapia craniosacrală este benefică tuturor indiferent de vârstă pentru cei sănătoşi şi pentru cei bolnavi, pentru cei care au suferit diverse accidente şi traumatisme, pentru cei care suferă de dureri cronice de spate, articulaţii, cefalee şi care au alte probleme de sănătate.
În urma şedinţelor de terapie craniosacrală veţi avea numai de câştigat sănătate şi armonie interioara.
Datorită faptului că terapia CranioSacrală stimulează mecanismele proprii de auto-vindecare şi auto-corectare ale corpului, ea este folosită tot mai mult în scop preventiv, pentru întărirea rezistenţei la îmbolnăvire şi are eficienţă într-o gamă largă de probleme medicale asociate cu dureri şi disfuncţii.
Pacienţii sănătoşi, care au parcurs, o sedinta de terapie craniosacrală, au constat că au mai multă energie, că le-a crescut capacitatea de muncă, că sunt mai rezistenţi la boli şi au perioade de convalescenţă mai scurte.
Explicaţia acestor fenomene este următoarea: în urma eliminării restricţiilor şi a restabilirii ritmului craniosacral normal, se restabileşte şi funcţia Sistemului Nervos Central şi în special a axului hipotalamo-hipofizar-suprarenal, fapt care duce la funcţionarea normală a sistemului neuro-imuno-endocrin al organismului.
O şedinţă de terapie CranioSacrală durează între 45 minute şi o oră. În timp ce clientul se află întins pe masa de tratament, îmbrăcat în haine lejere, terapeutul va pune palmele de-a lungul corpului, pe picioare, pe cap sau pe torace, va susţine capul sau coloana vertebrală, în vederea eliminării tensiunilor acumulate.
În timpul tratamentului, pacientul intră într-o stare de relaxare profundă, simte o senzaţie de căldură, o stare de somnolenţă. Pe parcurs, cu fiecare şedinţă pacientul se simte mai bine, i se ameliorează starea de sănătate, i se diminuează simptomele.
În cadrul şedinţei terapeutul efectuează nişte manipulări blânde cu ajutorul mâinilor la nivelul craniului şi altor părţi ale corpului (conform protocolului). Aceste manipulări duc la eliberarea blocajelor care apar la nivelul membranelor şi al fasciilor şi care pot modifica ritmul craniosacral.
Acest puls funcţioneză armonic şi neperturbat dacă oasele craniene au o anumită elasticitate şi pot urmări fazele de umplere şi de golire ale lichidului cerebrospinal.
Datorită faptului că terapia CranioSacrală stimulează mecanismele proprii de auto-vindecare şi auto-corectare ale corpului, ea este folosită tot mai mult în scop preventiv, pentru întărirea rezistenţei la îmbolnăvire şi are eficienţă într-o gamă largă de probleme medicale asociate cu dureri şi disfuncţii.
Un terapeut experimentat poate sà simtà chiar şi prin simplă palpare restricţiile sau blocajele. Aceste blocaje sau restricţii de mobilitate pot proveni din: lovituri, accidente, operaţii, boli sau compresii şi traumatisme ante sau postnatale.
Din punct de vedere psihologic, terapeutul scoate la iveală multe sentimente refulate, care se “coagulaseră” sub forma anumitor dureri în corp. Poziţia corpului permite o eliberare generală a emoţiilor înmagazinate care par să vină de la ţesutul corpului şi frecvent sunt exprimate în diverse forme: plâns, tremurat, spasme, transpiraţie, râs, durere, contracţii musculare… aproape tot ce vă puteţi imagina. Deşi nu e necesar să se manifeste la fiecare tratament, fenomenul, numit Eliberare Somato-Emoţională, poate apărea ca urmare a reamintirii unor momente traumatice şi/sau emoţionale. Acesta este un fenomen normal care ajută corpul la reversul disfuncţiei şi restaurează nivelul optim de mobilitate, cand pacientul/clientul revine exact la poziţia corpului din momentul accidentului pentru că cel mai uşor mod de a elibera acele energii încapsulate, este să ia aceeaşi poziţie prin care acestea au fost acumulate. O simplă atingere poate să vă îmbunătătească starea de sănătate. Este ceea ce se numeste terapie CranioSacrala, o metodă ce poate fi folosită pentru prevenirea sau tratarea multor boli.