Magneziul este unul dintre mineralele esentiale pentru buna functionare a organismului nostru. Pentru un nivel optim în organism, ideal este sa avem un aport zilnic de 300-500 mg., care, în mod normal ar trebui sa fie asimilate din hrana pe care o consumam.
Magneziul ajuta corpul uman sa metabolizeze carbohidratii, regleaza ritmul cardiac, combate stresul, mentine sanatatea oaselor, a dintilor, precum si a tesuturilor muscular si nervos si previne osteoporoza.
Cele mai predispuse la carente ale magneziului sunt persoanele al caror organism nu asimileaza aceasta substanta, cele care se confrunta cu stres emotional, fizic sau care au obiceiuri nesanatoase cum ar fi:
– Consumul regulat de bauturi carbogazoase care absorb magneziul din organism.
– Administrarea de substante medicamentoase cum a fi: diuretice, contraceptive, estrogen, medicamente pentru boli de inima, astm sau cancer, pe o perioada de mai multe luni consecutiv.
– Consumul constant crescut de alcool.
– Administrarea gresita, fara indicatiile medicului, de suplimente pe baza de calciu.
– Consumul excesiv de produse de patiserie si dulciuri care favorizeaza eliminarea excesiva a magneziului prin rinichi.
– Excesul de cafea sau alte produse continând cofeina.
Ce simptome anunta o carenta de magneziu? Este destul de greu, în prezent, sa îi dam corpului cantitatea de magneziu de care are nevoie doar din alimente, mai ales ca, multe dintre acestea, sunt obtinute prin procesare rafinata sau prin agricultura chimizata. De aici apar deficitul de magneziu în organism si odata cu el, simptome care ar trebuie sa ne alerteze pentru a lua masuri.
Primul semnal de alarma este instalarea unor manifestari ale sistemului nervos, acesta fiind imediat afectat de carentele de magneziu. Este vorba despre: migrene, nervozitate, meteo sensibilitate, senzatie de oboseala permanenta, insomnii si dureri cronice de cap, spate sau articulatii.
Alte simptome includ: diareea, tenul încarcat, tulburari de ritm cardiac, crampe si spasme, tulburari gastrointestinale, ameteli sau digestie deficitara. Lipsa magneziului poate determina, de asemenea, pe un fond de instabilitate emotionala, atacuri de panica, anxietate si agitatie.
Bineînteles ca toate aceste simptome pot indica alte afectiuni, nu numai deficitul de magneziu. De aceea, atunci când observati ca astfel de manifestari fizice si neurologice persista, este indicat sa consultati un medic pentru a determina nivelul magneziului în organismul vostru, printr-o analiza a sângelui.
Între timp, renuntati la obiceiuri nesanatoase, consumati minim 2 litri de apa si includeti în alimentatia zilnica cât mai multe fructe si legume, nuci, migdale, seminte, fructe uscate, smochine, banane seminte de susan, ananas, miere, cereale integrale, avocado, alge marine, mazare, germeni de grâu, cartofi, telina.
Foto: FreeImages